Partnereink
Zalai Falvakért Egyesület

Önkéntes Központ Hálózat

Önkéntes Központ Alapítvány

Az Önkéntes Centrum Zala megye

A Zalai Falvakért Egyesület 1990 februárjában alakult. Az elmúlt évek szakmai eredményeinek köszönhetően az egyesület a megye ismert és elismert nonprofit szervezete lett. Alapítóit megalakításakor az aprófalvak lakóinak segítése motiválta, programjait azóta is a vidéki állapotok javítása, az aprófalvas térségek esélyteremtése hívja életre.

A helyi közösségek és a civil mozgalom erősítésének lehetőségét látták az önkéntességben is. Az egyesület keretei közt működő Önkéntes Központ Zalaegerszeg 2006. óta hirdeti az önkéntesség fontosságát naprakész információval, önkéntesek és önkénteseket fogadó civil szervezetek toborzásával és találkoztatásával, népszerűsítő akciókkal. Zala megyei civil szervezetek bevonásával az országban elsőként kiépítette a központtal azonos szolgáltatásokat kistelepülési szinten nyújtó Önkéntes Pontok Hálózatát. 

2010-től a TÁMOP 5.5.2 program keretében a Zala megyei Önkéntes Centrum kialakításával lehetőség nyílt e tevékenységek továbbfejlesztésére, a központ szolgáltatásainak bővítésére. Fő cél az önkéntes tevékenység társadalmi megbecsültségének emelése a megye sajátosságaihoz illeszkedő programok megvalósításával, innovatív kezdeményezések elindításával. Fontosnak tarjuk az együttműködésre felkészíteni az önkénteseket és az őket fogadó szervezeteket, segíteni őket lehetőségeik, igényeik megfogalmazásában. A Zala megyei Önkéntes Centrum az országos hálózatba kapcsolódva támogatja kutatásokkal, népszerűsítő akciókkal, tájékoztató anyagokkal, tanácsadással és felkészítésekkel a önkéntesség hazai elterjesztését. A népszerűsítésben fontos szerepet játszanak az Önkéntes Pontok által megvalósított akciók, a megyei road showk is.

A programban a vállalati és kórházi önkéntesség megyei hagyományainak erősítése, valamint informális önkéntes programok is megvalósultak. Önkéntes közösségek bevonásával, felkutatásával keres-kínál adatbázis létrehozásával segítettük a közösségi önkéntesség szélesebb körű elterjedését. Szomszédsági önkéntesek felkészítésével a helyi közösségi élet kapott újabb lendületet. Olyan szolgáltatásrendszer alakult ki, amely lehetővé tette a kistelepüléseken jelentkező szükségletek helyi kezelését.

 A szakmai munkát a megyében elismert szakemberek, valamint önkéntes körök segítették a kultúra, ifjúság- és idősügy, a szociális szféra és a környezetvédelem területén.

A Zalai Megyei Önkéntes Centrum továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik önkéntesként szeretnének gyakorlatot, élményeket, tapasztalatokat szerezni, új készségeket tanulni, új ismeretségekre, barátságokra szert tenni, személyes tapasztalataikat egy jó ügyérdekébe állítani, valamint várjuk azon szervezetek jelentkezését, akik szívesen fogadnának önkénteseket, szeretnének felkészült önkéntest fogadószervezetté válni, vagy szakmai segítséget várnak az önkéntesekkel való együttműködésükhöz, az önkéntes törvény alkalmazásához.

Az Önkéntes Centrum munkatársai:

Szeder-Kummer Mária - szakmai vezető

Selmeczi Zsófia - Önkéntes Centrum koordinátorA TÁMOP-5.5.2-09/3-2009-0011 "Tettek mezeje" projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.Az "Új pillér" program támogatója a Nemzeti Civil Alapprogram

Zala megyei Önkéntes Centrum | Tel: 70/388-2588 | E-mail: onkentes (kukac) zalafalu.axelero.net EasyWeb